Tuesday, April 29, 2014

Tarator


Tarator is a traditional Bulgarian meal which is similar to soup. This is a refreshing summer dish which is prepared by the traditional Bulgarian yogurt and fresh cucumbers only for 5-6 minutes. It is easy and fast to make, very healthy and low in calories. 

Ingredients: 
One large or two small cucumbers, peeled and cut into small cubes 
1 garlic clove, pressed 
500ml of plain yogurt 
 200 ml of water 
½ bunch of fresh dill, finely chopped 
3 tablespoons of crushed walnuts 
30 ml olive oil 

Preparation: 
In a large bowl dilute the yogurt with water and add the rest of the ingredients – the cubed cucumbers, oil, dill and walnuts. Stir well. Salt to the taste and put it in the fridge to cool for half an hour.

Тараторът е традиционна българска храна, която замества супата. Това е освежително ястие, което се приготвя от традиционното българско кисело мляко и свежа краставица за 5-6 минути. То е лесно и бързо за правене, но много здравословно и с малко калории. 

Продукти: 
Една голяма или две малки краставици, обелени и нарязани на дребни кубчета 
1 скилитка чесън, смачкана 
500 мл кисело мляко 
200 мл вода 
½ връзка пресен копър, нарязан на дребно 
3 супени лъжици надробени орехи 
30 мл зехтин 

Приготвяне: 
В голяма купа се разбива киселото мляко с водата и се добавят останалите съставки – нарязаните краставици, олиото, копъра и орехите. Разбърква се добре. Посолява се на вкус и се охлажда в хладилника за половин час.

No comments:

Post a Comment